Op deze pagina's:

Herten en Geiten

Damherten

De draagtijd is 7 tot 8 maanden.
De jongen worden ongeveer begin juni geboren en gedurende de hele zomer blijft het kalf bij de moeder. Wanneer de vrouwtjes drachtig zijn zonderen ze zich af van de mannetjes, en worden er aparte kuddes gevormd. De hinde bevalt in een zeer beschutte omgeving waar het jong de eerste drie dagen verblijft daarna loopt het met de moeder mee. Het vrouwtje verdedigt haar jong krachtig tegen minder sterke vijanden,wanneer ze achtervolgd wordt door een sterkere vijand bij: een jager, biedt ze zichzelf aan om hem weg te lokken van haar jong. De gemiddelde leeftijd is ongeveer 25 jaar.

 

 

 

Dwerggeiten

De Dwerggeit komt oorspronkelijk uit Oost en West-Afrika waar het warm is. En geiten hebben daarom ook een hekel aan regen.
De draagtijd is ongeveer 145 dagen, en ze krijgen gemiddeld zo’n 2 jongen per worp.
Een groot deel van het jaar kan een geit leven van gras dat op de weide staat, zodra het kouder wordt en ze op stal gaan, krijgen ze hooi en krachtvoer naar behoefte en temperatuur.
De dwerggeit krijgt in het voorjaar en in de herfst een wormkuur, dan worden ook de hoefjes bekapt.
Een dwerggeit wordt gemiddeld 15 jaar oud.

 

 

 

De Nubische geit

De Nubische geit is een geitenras, dat in Engeland is ontstaan door een aantal verschillende maar voornamelijk Oosterse rassen met elkaar kruisen. De Nubische geit is het grootste geitenras van de wereld, de schofthoogte bedraagt 80 tot 90 cm en ze staan hoog op de benen. Uiterlijke kenmerken zijn de vele kleuren, gebogen neusvorm en lange hangoren. Ze zijn gehoornd en kortharig. Ze hebben een vriendelijk karakter en prima melkeigenschappen.