Op deze pagina's:

Eenden en Kippen

De Muskuseend

Dit eendenras kan fel reageren op vijanden, en heeft een hekel aan slecht weer. De muskuseend is één van de weinige eendenrassen die zich uitsluitend voeden met planten, andere rassen eten ook dierlijk voedsel. De kuikens groeien snel en zijn met 8 weken helemaal bevederd. Ze leggen ongeveer 8 tot 13 eieren, en de broedtijd is 28 dagen. Ze broeden in de maanden mei, juni en juli
 

De Legkip

Kippen zijn sociale dieren met een eigen dominantiehiërarchie: de pikorde. Deze rangorde is bij hennen doorgaans zeer stabiel. Kippen hebben afleiding nodig. Als die afleiding niet geboden wordt, richten ze die aandacht op elkaar en pikken ze naar elkaar.

Een kip is de hele dag in de weer en heeft slechts een paar uur per dag vrij waarin zij niets ‘moet’. En als ze niets moet, neemt ze een stofbad of zandbad en poetst ze haar verenkleed met vet uit de vetnippel op de rug. Deze handelingen bevorderen het welbevinden van een kip. Kippen die los lopen, voorzien zelf voor een groot deel in hun voedsel. Zij kunnen twee keer per dag wat graan (niet teveel, want daar worden ze al gauw te dik van ) en legkorrel of legmeel bijgevoerd krijgen.

Nadat de kip de bevruchte eieren heeft gelegd, kunnen de eieren op twee verschillende manieren worden uitgebroed. Een broedse hen kan dit doen, of men kan de eieren in een broedmachine uitbroeden. Na 21 dagen (dit kan één tot twee dagen afwijken) zullen de eieren uitkomen. De kleur van de eieren verschilt, van wit tot lichtbruin en donkerbruin.  De kleur van de eieren is afhankelijk van de oren van de kip: hebben de hennen witte oren, dan leggen ze witte eieren. Hebben ze rode oren, dan leggen ze bruine eieren.