Op deze pagina's:

Volkstuinen

De Kinderboerderij biedt ruimte aan volkstuinen. Zij heeft daarvoor het grootste deel van haar terrein aan de andere kant van de Vanekerbeekweg ter beschikking gesteld. In het totaal zijn er bijna 120 tuinen die in grootte variëren van 50 tot 150 m2. De uitgifte van tuinen is in handen van de tuinvereniging ‘t Vaneker. 

Vanaf februari begint het tuinseizoen. Iedereen is volop bezig met omspitten en bemesten van het eigen stukje grond. De eerste groenten worden gezaaid: doperwten en tuinbonen. Daarna gaan de pootaardappelen, wortelen, uien en radijsjes de grond in. Rond half mei als de kans op vorst geweken is barst het seizoen volledig los. Dan kan bijna alles gezaaid worden. Van courgettes en komkommers tot pompoenen, paprika’s en pepers. Dit is ook de tijd dat het onkruid het naar zijn zin heeft. Tijd om te schoffelen dus. Wie zijn tuin goed inricht kan het hele jaar genieten van groenten uit eigen tuin. Zelfs als de winter begint staan er nog diverse planten zoals prei, boerenkool en pastinaken op het land te wachten om geoogst te worden.

Ieder maakt van zijn stukje de tuin die bij hem of haar past. Of het nu is om gezond te eten of om kinderen te laten zien hoe leuk het is om zelf groente te kweken. Misschien enkel om een bloemenperkje aan te leggen en ‘s zomers heerlijk ontspannen naar de vogels te luisteren. Er wordt vooral plezier beleefd aan het tuinieren. Lekker de mouwen opstropen, buiten zijn, zaaien, planten en kijken hoe de groenten opkomen, groeien en rijpen. Om er vervolgens, als het oogsttijd is, vers geplukt van te genieten of ze met liefde te bereiden in de keuken.

Om het aanzien van het terrein te verbeteren, is geen nieuwe bebouwing toegestaan op de tuinen. Alleen kassen die voldoen aan de vastgestelde kwaliteitseisen mogen tijdens het tuinseizoen worden geplaatst. Voor 15 november dienen deze kassen, inclusief de frames, te worden verwijderd. Dit geldt ook voor de bonenstaken, tuinmeubelen en andere materialen. 

Voor meer informatie, neem contact op met Lukas Steynis, 06-57250424.