Nieuws:

Activiteiten:

Kinderboerderij dicht i.v.m. renovatie

Dak gaat eraf bij boerderij, van 15-26 september gesloten voor bezoekers

Bij Kinderboerderij Noord gaat het hele dak eraf. Dit is het begin van een ingrijpende renovatie. Zo ingrijpend zelfs dat de boerderij deze week dicht gaat voor bezoekers. Van 15-26 september zal de boerderij gesloten zijn. 

Tijdens de verbouwing zal het asbesthoudend dakbeschot worden verwijderd en isolatie worden aangebracht. De boerderij wordt daarmee verduurzaamd. Ze gaat veel minder gas gebruiken, dat is het streven. De voormalige beheerderswoning straks helemaal niet meer. Deze wordt geheel opgeknapt, geisoleerd en voorzien van een warmtepomp. Ook komen er 30 nieuwe zonnepanelen op het dak. De boerderij wil hiermee voorbeeld zijn voor de wijk en haar bezoekers.

Boerderij in eigen bezit

De stichting Kinderboerderij Noord heeft het gebouw al sinds 1976 in gebruik. Zij had het in bruikleen van de gemeente en deed zelf al het onderhoud. Sinds vorig jaar is ze zelf echter de trotse eigenaar van de boerderij en het land eromheen. Dit was een extra drijfveer om zelf te gaan investeren in het gebouw.

Een bouwcommissie met mensen met kennis van zaken werd samengesteld om plannen te ontwikkelen. Kartrekker Barend Scherpbier, gepensioneerd architect, heeft een prachtig ontwerp gemaakt (zie schets). Het buitenaanzicht heeft hij behouden gelaten. Ook de woning blijft grotendeels zoals die is. In de educatieve ruimte komt een nieuwe keuken. Dat sprak het bestuur sterk aan. Dit zou ruimte bieden voor organisaties uit de wijk om ook gebruik te maken van de fraaie faciliteiten. Het eindresultaat zal hij helaas niet meer kunnen aanschouwen, Barend Scherpbier overleed in augustus. De boerderij is hem veel dank verschuldigd.

Uitvoering van start

Het meeste werk zal worden gedaan door professionele aannemers, bouwbedrijf Siers samen met installatiebureau Otterman. Oud UT-bouwbaas Marien Florijn zal een oogje in het zeil houden. Hij heeft samen met Barend Scherpbier het plan voorbereid en het bestuur begeleid tijdens de voorbereiding. Naast de professionele krachten gaan ook vrijwilligers aan de slag. Zij zullen vooral de educatieve ruimte aanpakken.

Niet alle wensen direct mogelijk

De verbouwing is mogelijk gemaakt door een aantal royale giften van gulle gevers. Ook had de stichting jarenlang geld opzij gezet. Maar volgens de voorzitter van de bouwcommissie Elly Bonke bleef het passen en meten. Niet alle wensen bleken mogelijk. Zo moet de verbouwing van zolder en het kantoor van de beheerders nog even wachten. Daarvoor moet eerst extra geld komen. Het bestuur heeft er vertrouwen in dat dit er komt. De boerderij wordt zeer gewaardeerd. Doorgaans krijgt ze 80.000 bezoekers per jaar. Als die allemaal een duit in het zakje doen, dan zouden we er zo moeten zijn.

Tot slot

Bestuur en beheerders hopen dat de overlast tot een minimum beperkt zal zijn. Na de sluiting is iedereen weer van harte welkom. Voor vragen kunt u terecht op de boerderij, 06-16143435 

thumbnail_IMG_8469 2